Vanhoista huonekaluista voi päästä eroon ilmaiseksi, mutta useimmiten niistä joutuu maksamaan – näin selviät kaikkein helpoimmalla

Vanhoista huonekaluista voi päästä eroon ilmaiseksi, mutta useimmiten niistä joutuu maksamaan – näin selviät kaikkein helpoimmalla

Suomessa ja maailmalla ostetaan uusia huonekaluja enemmän kuin koskaan aiemmin. Samalla yhtä useampi löytää itsensä tilanteesta, jossa vanhoista huonekaluista tulisi päästä eroon.

Suurin osa ihmisistä olettaa huonekaluista eroon pääsemisen olevan ilmaista ja täysin vaivatonta. Valitettavasti tämä pitää paikkansa vain laadukkaiden ja uudenveroisten huonekalujen osalta. Monessa tapauksessa ihminen joutuu kestämään huonekaluja kierrättäessään stressiä ja vaivaa enemmän kuin tarvitsisi. Pahimmillaan vanhojen huonekalujen kierrätyksen hankaluus johtaa ympäristörikoksiin ja roskaamiseen, jonka jälkien siivouksen joutuu joku muu aina maksamaan.

KUINKA PÄÄSTÄ VANHOISTA HUONEKALUISTA JA KODINKONEISTA EROON

Monelle meistä kierrätys tarkoittaa kodin jätteiden lajittelua, jotka noudetaan lähes huomaamatta kierrätykseen taloyhtiöiden jätehuoneista. Valitettavasti huonekalujen kierrätys ei onnistu jätehuoneen kautta. Huonekaluista ja muista suurista jätteistä eroon pääseminen on asukkaan tai vuokralaisen omalla vastuulla, oli kyseessä yritys tai kuluttaja. Nykyään myös uudistamme kotejamme, elämme putkiremonttien keskellä ja aina muuttaessa tulisi tavaran paljoutta optimoida. Tällöin kysymyksesi muodostuu se, kuinka tavaroista pääsee eroon. Yleisesti tavarasta eroon pääsemiseksi on seuraavat vaihtoehdot:

1.       Tavaroiden myyminen internetissä tai kirpputoreilla

2.       Tavaran lahjoittaminen ilmaiseksi internetissä tai kirpputoreilla

3.       Kierrätyskeskuksen, SPR:n tai muun vastaavan nouto auton tilaaminen ilmaiseksi

4.       Maksullisen noutopalvelun, kuten Helpponoudon, tilaaminen

5.       Tavaran vieminen kierrätysasemalle itse

6.       Tavaran vieminen jätehuoneeseen tai tien varteen

 

Näistä vaihtoehdoissa 1-3 tavarasta pääsee ilmaiseksi eroon tai siitä voi jopa saada rahaa takaisin, kun taas vaihtoehdoista 4-6 joutuu maksamaan joko itse suoraan tai vastikkeen sekä verojen kautta. Käymme nyt läpi kaikki vaihtoehdot sen perusteella, miten kussakin tilanteessa kannattaa toimia.

Tilanteet, joissa voit saada rahaa vanhoista tavaroistasi

Vanhoista tavaroista voit saada jopa rahaa, jos ne ovat myyntikunnossa. Etenkin uudesta, antiikkisesta tai keräilyharvinaisuudeksi pidetystä tavarasta voi saada hyvänkin palkkion eteenpäin myytäessä. Internetissä toimii useita huutokauppa-alustoja, kuten Tori.fi ja Huuto.net sekä Facebookin kierrätysryhmät, kuten Kallio kierrättää.

Jotta tavaroista pääsee näin eroon, on seuraavien pääehtojen toteuduttava:

 • Tavaran tulee olla ensiluokkaisen hyvää ja niin arvokasta, että sen hinta kattaa sekä maksettavan summan, että järjestetyn kuljetuksen

 • Myyjän tulee olla aikaisin liikkeellä ja varata hyvin aikaa tarjouksien käsittelyyn ja myynnistä sopimiseen

 • Ei sovellu tavarasta nopeaan eroon pääsemiseen, ellei kyseessä ole todella arvokas ja haluttu esine

Tilanteet, joissa pääset tavaroista eroon ilmaiseksi

Monet paikat ottavat myös vastaan hyväkuntoisia ja myytäväksi kelpaavia tavaroita ilmaiseksi. Yleensä tavaroiden täytyy olla tässäkin tapauksessa ensiluokkaisessa kunnossa tai valmistettu paremmista materiaaleista. Yleinen harhaluulo kierrätyksessä on se, että tavaroista pääsee aina ilmaiseksi eroon. Viime vuosina merkittävästi kasvanut kulutus on johtanut siihen, että jälkimarkkinoilla on tarjolla enemmän ja enemmän huonekaluja, joista entistä harvempi kelpaa ilmaiseksi noutaville toimijoille. Lisäksi, jos tavaroita ei halua itse kuljettaa näiden toimijoiden pisteisiin, niin noudossa voi kestää merkittävän kauan.

Kierrätystahot, kuten Kierrätyskeskus, tekevät lopullisen päätöksen tavaran vastaanottamisesta noudon tai toimituksen yhteydessä. Ohjeena yleensä käytetään, että lahjoita vain tavaraa, mitä voisit itse ostaa. Moni joutuukin pettymään viime hetkellä, kun tajuaa että ilmaiseksi kierrätettäväksi aiotut tavarat eivät löydä ottajaa.

Vaihtoehtoisesti tavaroista voi yrittää päästä eroon ilmaiseksi myös Facebookin kierrätysryhmien kautta. Tällöin ongelmaksi saattaa kuitenkin muodostua esimerkiksi tavaran kuljetusmaksuista ja ajankohdista sopiminen.

Kun tavaraa haluaa kierrättää ilmaiseksi, tulee huomioida nämä seikat:

 • Tavaran tulee olla sellaista, mitä voisi itse kuvitella ostavansa rahaa vastaan

 • Ilmaiseen noutopalveluun voi olla viikkojen jonot, ellei osta pikanoutoa

 • Jos lahjoitettu tavara ei ole myyntikelpoista, voi siitä joutua maksamaan kierrätysmaksun tai purkumaksun

 • Et pääse kaikesta tavarasta eroon ilmaiseksi

Tavaroiden vieminen itse jäteasemalle

Pääkaupunkiseudulla toimiville Sortti-asemille ja muissa kaupungeissa toimiville jäteasemille (kuten Pirkanmaan jäteasema Tampereella tai Lounais-Suomen jäteasema Turussa) voi itse viedä tavaraa, joka ei kelpaa eteenpäin myytäväksi tai lahjoitettavaksi. Tämä ratkaisu on kuitenkin aina maksullinen ja tavaran kuljettamiseen tarvitsee oman tai vuokratun pakettiauton, kantoapua sekä merkittävän määrän omaa aikaa.

Kierrätysasemia käyttäessä tulee huomioida:

 • Jäteasemat ottavat kaiken kuntoiset tavarat vastaan, mutta maksua vastaan

 • Jäteasemille viety tavara päätyy parhaimmillaan vain materiaalikierrätykseen

 • Vaatii pakettiauton, polttoainetta, kantoapua sekä omaa aikaa järjestää kaikki edellä mainittu

Tavaroiden nouto kotoa maksullisilla noutopalveluilla, kuten Helpponouodolla

Koska tavaran määrä kodeissamme lisääntyy, on markkinoille syntynyt uusia kierrätyspalveluita, kuten Helpponouto. Kierrätykseen menevät tavarat noudetaan kotiovelta Helpponoudon avulla vaikka jo seuraavana päivänä. Ratkaisu ei ole kalliimpi kuin pakettiauton vuokraus ja kierrätysmaksu, mutta omaa ja kantoavun aikaa ei tarvitse käyttää! Täältä näet laskelman Helpponoudon kustannuksista verrattuna kierrätyksen itse järjestämiseen. Helpponoudon avulla pääset kaikesta tavarasta eroon yhdellä kerralla, myös esimerkiksi kuolinpesiä tai varastoja tyhjennettäessä.

Helpponoutoa käyttäessä kannattaa muistaa:

 • Helpponouto noutaa kaikenlaiset tavarat yhdellä kerralla

 • Omaa aikaa kuluu vain tilauksen tekemiseen ja oven avaamiseen

 • Helpponoudon saa tilattua vaikka jo seuraavaksi päiväksi

 • Helpponouto ei ole sen kalliimpi kuin pakettiauton vuokraus ja kierrätysmaksun itse maksaminen

 • Helpponouto on varmasti nopein ja vaivattomin tapa päästä huonekaluista eroon

Pahin ratkaisu: Kierrätettävän tavaran tai jätteen väärin sijoittelu

Isot huonekalut ja muut suuret kodin jätteet eivät kuulu taloyhtiön jätehuoneeseen eivätkä todellakaan luontoon! Valitettavan usein huonekaluja ja roskia hylätään jätehuoneisiin, kierrätyspisteisiin tai jopa luontoon. Näissä tapauksissa kustannukset jätteen keräyksestä ja käsittelystä kasvavat merkittävästi ja maksamme ne kaikki veroina, vuokrina tai vastikkeina! Syyllisten löytyessä, ympäristörikoksia tehneet henkilöt joutuvat lisäksi maksamaan teoistaan tuntuvia sakkoja. Oikeaoppinen jätteenkäsittely ja roskaamattomuus on hyvinvointiyhteiskunnan pohja! Meidän tehtävänämme on tehdä kierrätyksestä niin helppoa, ettei kenelläkään pitäisi enää olla tekosyytä roskaamiselle tai tavaroiden väärin sijoittamiselle.

Tavaroilla roskaamisesta kannattaa muistaa:

 • Huonekalut ja muut suuret kodin jätteet eivät kuulu jätehuoneisiin tai kotijätteiden kierrätyspiteisiin

 • Väärin sijoitellut jätteet aiheuttavat yhteiskunnalle ja taloyhtiöille merkittäviä kustannuksia

 • Jos koet, että taloyhtiösi jätehuoneessa on ongelma hylättyjen huonekalujen suhteen, voit ladata alta Helpponoudon esitteen ja tuoda asian esille isännöitsijäsi tai taloyhtiösi hallituksen kanssa

Julkaistu: 21.5.2019

Julkaistu 21.5.2019

Communications Assistant at Lassila & Tikanoja.